Dzień Łasucha w Zespole Szkół nr 9 im. dr. Mikołaja Witczaka obchodził już swoje 11 urodziny. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem ‚Potrawy regionów Polski’. Zaproszeni goście: nauczyciele, rodzice oraz uczniowie owej szkoły, mogli nasycić się różnorodnymi smakołykami regionalnymi.

Nasi uczniowie z pełnym zaangażowaniem już od wczesnych godzin porannych stroili stoły i pichcili potrawy. Wszystko po to, aby zgromadzeni mogli w miłej atmosferze nie tylko nasycić się dowoli, lecz również nacieszyć wzrok – mówi Lucyna Penar – Pękała, dyrektor szkoły.

Dzieci przyrządziły wykwintne dania, m.in. sałatki regionalne, ciasta oraz inne łakocie.

Celem organizowanego przedsięwzięcia jest propagowanie wśród dzieci młodzieży zasad kulturalnego zachowania się przy stole, przygotowywania posiłków oraz nakrywania stołu. Pozwala również rozwijać się dzieciom w sferze kulinarnej, jak i zdobyć więcej pewności siebie w tym fachu.