Parówki w cieście, kolorowe kanapki, sałatki, faworki, ciasta i pączki – m.in. takie pyszności przygotowali nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół nr 9 im. dr. M. Witczaka na organizowany już po raz 14. Dzień Łasucha. Smakołyków w ich wykonaniu można było skosztować 3 marca.

W tym roku impreza odbywała się pod hasłem ‚Karnawałowe smakołyki’. Wszystkie potrawy aż się prosiły o to, aby je spróbować.

Słyszymy, że ‚Łasucha’ znają już nie tylko w naszej szkole, ale jest popularny w całym mieście’ – powiedziała Lucyna Penar-Pękała, dyrektor szkoły.

Szkoła przyjęła zasadę, że każdego roku Dzień Łasucha organizowany jest pod innym hasłem. I tak, w poprzednich latach, na stołach pojawiły się m.in. specjalności kuchni polskiej i czeskiej, sałatki wybranych krajów europejskich, a także dania z kuchni doktora Witczaka.

W tym roku było karnawałowo. Oczywiście wszystkie pyszności podane zostały na pięknie udekorowanych stołach.