– Część podziemna ma teraz reprezentacyjny charakter z małą salą gastronomiczną i dużym tarasem, natomiast część górna pozostała bez zmian, a więc zachowana została jej ażurowość, jednoprzestrzenne wnętrze i charakter otwartej kawiarni letniej – wyjaśnia Beata Olszok, dyrektor Miejskiego Zarządu Nieruchomości.

Dodatkowo wprowadzono schody wewnętrzne umożliwiające właściwe rozwiązania funkcjonalne z uwagi na wymogi sanepidu i bhp. W piwnicy zapewniono wystarczające powierzchnie przeznaczone na zaplecze socjalne pracowników oraz toalety dla klientów.

– Dotychczas kawiarenka działała wyłącznie w sezonie letnim, a zimą nieogrzewany i nienadzorowany obiekt ulegał powolnemu niszczeniu. W trakcie remontu wprowadzone zostały nowoczesne technologie – nowe ściany, izolacje, wymieniono stolarkę – umożliwiające korzystanie z obiektu również zimą, co zapewni jego właściwe wykorzystanie, a także podkreśla reprezentacyjny charakter – dodaje Beata Olszok.

Koszt inwestycji wraz z dokumentacją techniczną wyniósł prawie 1,3 mln zł.