Naszą wędrówkę rozpoczęliśmy w pomieszczeniu wypełnionym szeregiem różnych sprzętów niezbędnych do codziennego życia człowieka z odległej już dla dzieci przeszłości, dzięki czemu dzieci mogły zobaczyć jak dawniej żyli ludzie i jakich sprzętów używali na co dzień. Dzieci zdobyły wiedzę o podstawowych zbożach i ich zastosowaniu. Oglądały maszyny wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna, dowiedziały się jak powstaje masło i twaróg. Przedszkolaki z wielkim zainteresowaniem słuchały o ciekawostkach z życia pszczół oraz poznały sprzęt pasieczny. Pobyt w Chlebowej Chacie to nie tylko zajęcia praktyczne, ale także degustacja. Po próbach młócenia cepami, przedszkolaki wypiekały i kosztowały własnoręcznie uformowane podpłomyki, które z apetytem zjadały z masłem, miodem lub ze smalcem. Największą frajdę dzieciom sprawiło siedzenie w traktorze oraz smak ciepłych i własnoręcznie zrobionych podpłomyków.

inf. nad. PP 6