Tak jak w zeszłym roku szkubaczki, czyli darcie pierza, podobnie i w tym kiszenie kapusty zaprezentują panie z prężnie działającego Stowarzyszenia Kobiet na Rzecz Propagowania Kultury Śląskiej. Szatkowanie i deptanie kapusty będzie połączone z programem artystycznym. Celem widowiska jest przybliżenie tradycji i folkloru naszego regionu.

Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym, wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Wspólna praca bardzo zbliżała ludzi, była też okazją do towarzyskiego spotkania. Tradycja kwaszenia kapusty była opisywana również przez Władysława St. Reymonta w „Chłopach” – powieści nagrodzonej w 1924 r. literacką Nagrodą Nobla. W pierwszej części – Jesień, autor opisał cały proces począwszy od wycinania kapusty w polu, po jej kiszenie w beczkach: „Cała wieś była zajęta wycinaniem i zwożeniem kapusty; pełno jej było po klepiskach, sieniach i izbach, a jak u niektórych i pod okapami siniały kupy główek. Przed domami, wystawione na deszcz, mokły ogromne beczki(…)”.

Wstęp jest bezpłatny.