Jadłodzielnia w Jastrzębiu-Zdroju

Polacy rocznie wyrzucają do śmietnika dziesięć milionów ton jedzenia, w tym milion to produkty, które marnują się w lodówkach i kuchniach każdego z nas.

Codziennie w naszych domach marnuje się wiele jedzenia, które mogłoby pomóc wielu potrzebującym osobom. Mieszkańcy miasta postanowili przygotować inicjatywę nazwaną Jadłodzielnia, która ma na celu ratować jedzenie przed zmarnowaniem.

Od wtorku, 11 lipca Jadłodzielnia rozpoczęła swoją oficjalną działalność.

Zasada jest prosta – posiadasz jedzenie w swojej lodówce lub spiżarni i spodziewasz się, że niedługo zostanie wyrzucone? Przynieś je lepiej do miejsca Jadłodzielni. Znajduje się ona na terenie małego parkingu za sklepem Stokrotka (przy ulicy Wielkopolskiej).

Foodsharing to inicjatywa, która od kilku lat świetnie sprawdza się w Niemczech. W Polsce pomysł zapoczątkował zespół z Warszawy, a obecnie jest już realizowany w wielu miastach. – Projekt Foodsharing umożliwia producentom i dystrybutorom żywności, a także osobom indywidualnym podzielenie się nadmiarem żywności. Produkty zamiast niepotrzebnie lądować w śmietniku, trafiają do osób które z nich skorzystają – tłumaczy Aleksandra Fabisz-Zblewska.

Nad projektem grupa mieszkańców pracowała od stycznia. Najwięcej czasu zajęło poszukiwanie odpowiedniego miejsca, lodówki, szafek i samej konstrukcji.

Teraz jednak idea Jadłodzielni w Jastrzębiu-Zdroju stała się faktem.

19904992_1458744360857270_3087061655688947180_n 19884449_1458744570857249_4332101685769366600_n 19961367_1458743824190657_743423950845047021_n

fot. Profil Jadłodzielnia Foodsharing Jastrzębie-Zdrój