Szał smaków w ZS nr 2

11 czerwca w Zespole Szkół Nr 2 zorganizowany został Festiwal Kulinarny, będący plenerowym podsumowaniem Projektu Transgranicznego „Innowacja kształcenia w dziedzinie turystyki CZ-PL pogranicza w odniesieniu do potrzeb rynku pracy”. Kilkumiesięczny projekt miał na celu zapoznać młodzież czeską i polską z tajnikami sztuki kulinarnej.

W czasie Festiwalu zostały zaprezentowane dania, które wcześniej przygotowywano w czasie warsztatów. Festiwal był imprezą otwartą, na którą zaproszeni zostali mieszkańcy Jastrzębia-Zdroju, społeczność szkolna oraz władze miasta.

W czasie pokazów kulinarnych i degustacji smakowaliśmy następujące potrawy:

  • steki z grilla,
  • pstrąg faszerowany,
  • szaszłyki z krewetek,
  • gulasz z dzika,
  • dorsz w warzywach,
  • ciasto,
  • kiełbaski
  • a na deser lody naturalne.

Nie zabrakło również występów wspaniałych „Artystów z Korfantego”.

tekst: ZS nr 2
DSC_5256
DSC_5279
DSC_5248
DSC_5268