XVII edycja Festiwalu Śląskie Smaki już 4 czerwca w Parku Zdrojowym.
Zabrze, Wisła, Katowice, Racibórz… - do grona miast organizujących jeden z największych festiwali kulinarnych w Polsce dołącza Jastrzębie-Zdrój.
Śląskie Smaki to przede wszystkim konkursy kulinarne – dla profesjonalnych kucharzy, szkół gastronomicznych i amatorów gotowania. Uczestnicy powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, a o wyborze najlepszych zdecydują profesjonalni jurorzy.
Nie zabraknie także pokazów kulinarnych. Zaprezentują się najlepsi: znany w regionie Remigiusz Rączka, Adam Borowicz, autor „żelaznej klapsznity” oraz Kinga Paruzel, która udowodni, że kuchnia śląska w wersji wege jest jak najbardziej możliwa.
Jedną z ciekawszych atrakcji festiwalu będzie próba pobicia Rekordu Polski na największą porcję szałotu, czyli sałatki jarzynowej. Obecny rekord (123,75 kg) należy do Drawna w województwie pomorskim – Trzymamy kciuki za panie z jastrzębskich kół gospodyń wiejskich. One podejmą to wyzwanie i jestem pewien, że świetnie sobie z nim poradzą. Już teraz serdecznie im za to dziękuję
– mówi Rafał Jabłoński, dyrektor Instytutu Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica.
Imprezie będzie towarzyszyła strefa grilla, gdzie odbędą się pokazy i warsztaty w wykonaniu mistrzów tego fachu. Na scenie wystąpią zespoły: Roszak Show, Bartnicky, a gwiazdą wieczoru będzie Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”. Tego dnia restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz Food Truck „Śląskie Smaki" będą serwować dania regionalne.
XVII edycję festiwalu Śląskie Smaki organizuje Miasto Jastrzębie-Zdrój, IDID Łaźnia Moszczenica i Śląska Organizacja Turystyczna.