Konrad Rusin z klasy II „e” Technikum Gastronomicznego okazał się bezkonkurencyjny i zdobył I miejsce na najlepiej przyrządzaną rybę, a dokładnie suma, w konkursie Przyrządzania Potraw z Ryb Słodkowodnych, który odbył się podczas 17. Dni Rybactwa w Skoczowie.
Konrad wykazał się nie lada kunsztem kulinarnym przygotowując suma duszonego w wodzie z kiszonego ogórka z masłem podawanym na plackach z kapusty kiszonej (fuczki) z sosem kurkowo-kaparowym.
- Pomysł przyrządzenia suma w tak niecodzienny sposób wyszedł od Mateusza Wojnara, szefa kuchni Smaki Pasji. Przepis nie był prosty w wykonaniu, jednak Konrad poradził sobie z nim znakomicie
- mówi Iwona Wewióra, nauczycielka przygotowująca ucznia do konkursu.
Uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół nr 2 są znani z tego, że biorą udział w konkursach kulinarnych i uzyskują w nich czołowe lokaty. Podczas nauki poznają nie tylko kuchnię polską, ale również kuchnie regionalne i innych narodów. Po ukończeniu szkoły są cenionymi kucharzami czy szefami kuchni.

