Strefa mieszkańca

Budujemy przyjazne przestrzenie

Trwa głosowanie w konkursie „Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego”. Spośród jastrzębskich inwestycji o punkty walczą OWN oraz Zespół Szkół nr 8 (obecnie Szkoła Podstawowa nr 14).

fot. Robert Jaczyński

Konkurs pod patronatem marszałka województwa śląskiego ma na celu promocję rozwoju i zmian jakościowych przestrzeni publicznej oraz poprawę środowiska zamieszkania.

Choć plebiscyt internetowy nie ma wpływu na decyzje jury konkursowego, to wyłoni zwycięzcę w kategorii „Nagroda Internautów”. Pod tegoroczne głosowanie 20 gmin oddało łącznie 33 obiekty. Wśród internautów, którzy oddadzą swój głos zostaną rozlosowane nagrody rzeczowe. Głosowanie polega na przyznaniu punktów trzem wybranym inwestycjom.

Na „Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego” głosować można na stronie internetowej konkursu.

Przedmiotem inwestycji była rozbudowa i przebudowa wraz z termomodernizacją budynku Zespołu Szkół nr 8 oraz adaptacja części pomieszczeń na potrzeby Publicznego Przedszkola nr 10 przy ul. Edukacyjnej 13 w Jastrzębiu-Zdroju wraz z zagospodarowaniem przyległego terenu.
Sam charakter modernistyczny obiektu został zachowany i podkreślony elementami architektonicznymi. Umożliwiony został dostęp do budynku osobom niepełnosprawnym poprzez wjazd po pochylni, a montaż windy umożliwił korzystanie z piętrowego segmentu.
Budynek przedszkola powstał poprzez rozbudowę segmentu szkoły w jej północnej części. Forma jest uzupełnieniem zabudowy. Oparta na planie prostokąta świetnie koresponduje z całością założenia. Zewnętrzna forma budynku zdeterminowała płaszczyzny pomieszczeń, holów oraz atrium.
W aranżacji wnętrza przeważa biel rozbita kolorowymi akcentami. Kolory znajdziemy w ramach okien, meblach i dodatkach. Zastosowane formy, otwory i płaszczyzny stymulują rozwój i wyobraźnię dziecka.
Obie funkcje szkoły i przedszkola łączy wspólna kuchnia. Wzbogacono też założenia zewnętrzne, dla przedszkolaków nie zabrakło placu zabaw, dla dzieci starszych kolejnym etapem będzie budowa boisk. Segmenty funkcjonalne, łączy ze sobą przestrzeń holu, mająca zapewniać nie tylko komunikację ale i dodatkową powierzchnię użytkową i integracyjną. Konstrukcja holu daje możliwość dowolnej aranżacji, którą bez problemu można dostosowywać do aktualnych potrzeb i wydarzeń w przedszkolu, tj. wystawy, zabawy, bale itd.
Wymienione zostały wszystkie instalacje, począwszy od wodno-kanalizacyjnej, elektrycznej, wentylacyjnej, c.o., a skończywszy na założeniu instalacji fotowoltaicznej, która obniży koszty utrzymania obiektów.

Przedmiotem inwestycji było zagospodarowanie terenu po byłym Ośrodku Wypoczynku Niedzielnego do celów edukacyjno-wypoczynkowych. Fot. Robert Jaczyński
Ideą i motywem przewodnim założenia został diament – węgiel w czystej postaci. Węgiel jest naturalnym bogactwem Jastrzębia-Zdroju. Zagospodarowanie terenu, podział nawierzchni oraz elementy małej architektury nawiązują do ostrych, szlifowanych krawędzi minerału.
Najatrakcyjniejszym elementem przestrzeni są wodne instalacje edukacyjno-zabawowe – nawiązujące formą niecki oraz rysunkiem posadzki do rozszczepionego strumienia światła padającego na diament.
Powyżej wodnych atrakcji znajduje się park widokowy – miejsca usytuowane na skarpie z kaskadowo „rozrzuconymi” siedziskami i widokiem na cały teren a przede wszystkim na zlokalizowaną poniżej sceną służącą różnym aktywnościom społecznym.
W sąsiedztwie parku, na placu w kształcie ośmiokąta znajduje się tężnia solankowa.
W projektowany teren wkomponowane zostały ścieżki pieszo-rowerowe, zaś całość została zaprojektowana z materiałów, które mają przenikać się współgrać z otaczającą przyrodą.
Przyjazna przestrzeń sprzyja integracji mieszkańców, a różnorodne wydarzenia przyciągają jastrzębian w każdym wieku.

Pozostałe aktualności

Wszystkie aktualności

Polecamy