Strefa mieszkańca

Przez żołądek do... nauki niemieckiego

Czy można uczyć się języków obcych w kuchni? Uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego udowadniają, że tak.

Trzy kobiety gotują, na stole leży ciasto, mąka, słoik
fot. arch. Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju

Znakomicie da się połączyć gotowanie z mówieniem w obcym języku. Na nietypowy pomysł nauki języka niemieckiego wpadła nauczycielka „Korfantego” Wiesława Dziendziel. Pod jej kierunkiem realizowany jest program Durch den Magen zur Deutschsprache - przez żołądek do nauki języka niemieckiego. Jest on realizowany na platformie internetowej eTwinning przy współpracy ze szkołami z Niemiec, Turcji, Słowacji.

 

Natomiast opiekę nad stroną kulinarną sprawowała Iwona Wewióra, która nauczyła uczniów klas licealnych przygotować pierogi ruskie. Podczas czynności manualnych młodzież przyswoiła zwroty i wyrażenia z zakresu słownictwa związanego z gotowaniem.

 

Dyrektor „Korfantego” Ewa Mentel zwraca uwagę na to, że takie nietypowe lekcje wpływają na lepsze zapamiętanie przekazywanych treści.

 

- Udział w projektach eTwinning urozmaica tradycyjne lekcyjne, wymaga dodatkowego wysiłku i co najważniejsze sprawia przyjemność uczniom oraz nauczycielowi. Lekcje prowadzone w tej formie pokazują praktyczne zastosowanie języka, w sytuacjach codziennych

- mówi dyrektor Ewa Mentel.

 

A jak zajęcia oceniają sami uczniowie? Co sądzą o tej formie nauki?

 

- Jesteśmy uczniami klas 2 „a” i 2 „b” liceum ogólnokształcącego i dla nas zajęcia w pracowni gastronomicznej to nowość. Lepimy pierogi, a przy tym praktycznie ćwiczymy słownictwo z niemieckiego. Można to nazwać dobrą nauką i zabawą

- powiedział jeden z uczniów „Korfantego”.


Pozostałe aktualności

Wszystkie aktualności

Polecamy