Dla mieszkańca

Światowy Dzień Pszczół

20 maja podkreślamy znaczenie tych pożytecznych stworzeń w pozyskiwaniu żywności i zwracamy uwagę na liczne zagrożenia cywilizacyjne dla owadów zapylających.

Zdjęcie przedstawia pszczołę obsypaną kwiatowym pyłkiem.

Światowy Dzień Pszczół powstał z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych w celu ochrony tych pomocnych owadów przed wyginięciem. Z pewnością nikt nie powinien mieć wątpliwości, że ich zasługi są nie do przecenienia. Z szacunkowych danych wynika, że ponad 300 tys. gatunków roślin na świecie (ponad 87 procent wszystkich) jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Jeżeli chcemy mówić o stabilności żywnościowej, to bez owadów zapylających nie jest ona możliwa. Jeżeli lubimy np. kawę, to możemy się niepokoić, bo bez owadów zapylających naturalnej kawy nie będzie.

Czy wiesz, że:

  • około jedna trzecia spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne,
  • przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12 łyżeczki miodu,
  • pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie jednej wyprawy,
  • kolonia pszczół składa się z 20 000-60 000 pszczół miodnych i jednej królowej,
  • pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni,
  • miód jest niezwykle zdrowy ponieważ zawiera enzymy, witaminy i minerały, 
  • pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować miód, uczą ich tego w ulu starsze pszczoły,
  • pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw?

Ogromnym zagrożeniem dla pszczół jest intensyfikacja rolnictwa, nadmierne lub nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, degradacja i zanieczyszczenie środowiska, patogeny czy gatunki inwazyjne. Do tego, że warto zadbać o jak najlepsze warunki bytowania owadów zapylających przekonuje też fakt, iż szacunkowo, w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie.

Doceniając ogrom pracy zapylaczy, w mieście powstała Miejska Pasieka, w której obecnie w 3 ulach pracuje około 150 tysięcy pszczół. Docelowo pasieka ma liczyć około 10 uli. Obecnie miód, który powstaje w miejskiej pasiece to miód wielokwiatowy, powstały z pokarmu zebranego z kwitnących już m.in. kwiatów, mniszka lekarskiego, wierzby, klonu i innych.

Wszystkich miłośników pszczół zapraszamy w Światowy Dzień Pszczół, czyli 20 maja, od godz. 10.30 przed wejście do Urzędu Miasta, gdzie odbędzie się m.in. degustacja miejskiego miodu.
W przypadku niekorzystnej pogody stoisko przeniesione zostanie do holu głównego Urzędu Miasta.


Pozostałe aktualności

Wszystkie aktualności
Polecamy